İndeks:
İnşaat Demiri Nedir? Çeşitleri Neler?
İnşaat demiri inşaat temelinin en önemli parçalarından birisidir. Temel malzemeler arasında yer alan bu demirler uygulama sırasında temelden duvarlara kadar farklı alanlarda kullanılır. Binanın sağlamlığını belirleyecek en önemli parçalardan birisidir.
İnşaat Demiri Nedir?
İnşaat demiri binaların sağlamlığı ve dayanıklılığı üzerinde doğrudan etkilidir. Bu demirler ortalama 1450 derece ısılarda eritilmiş olan cevher ya da hurda demirine çeşitli kimyasallar eklenerek üretilmektedir. Soğuk ve sıcak haddeleme yöntemi ile elde edilmektedir. İnşaatlarda temelden duvarlara kadar farklı alanlarda sağlamlaştırıcı ve harcı tutucu olarak kullanılmaktadırlar.
İnşaat Demiri Çeşitleri
İnşaat Demiri Çeşitleri Neler?
İnşaat demiri çeşitleri üretilişine göre farklılık taşır;
• Karbon çelik demir; siyah çubuk olarak da bilinen bu demir çok yönlü kullanım sunar. Neme ya da suya maruz kalan yapılarda ise tercih edilmemektedir.
• Kaynaklı tel demir; çelik tel ve kaynaklı örgü oluşturmak için dik açılarda birbirine bağlanır. Telin geçmiş olduğu kısımlara elektrikli kaynak yapılmaktadır. Duvar, yol kaplama ve beton kanallarda kullanılmaktadır.
• Sac – metal demirler; çelik sacdan üretilen bu demirler çelik parçalar halinde ısıtılarak soğumaya bırakma yöntemi ile elde edilmektedir. Döşeme, çatı ve merdiven gibi alanlarda kullanılmaktadır.
• Epoksi kaplı demir; kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Özellikle korozyon oluşturacak alanlarda tercih edilirler.
• Avrupa demir; uygun maliyetleri ile öne çıkan bu demirler deprem veya kasırga gibi afetlerin görülebileceği alanlarda tercih edilmez.
• Paslanmaz çelik demir; galvaniz dirençli olup aynı zamanda korozyon görülebilecek alanlarda kullanılmaktadır. Karbon çelikler için iyi bir alternatif konumundadırlar.
• Galvaniz demir; genel olarak aşındırıcı alanlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Maliyet açısından ise en pahalı demir çeşitleri arasındadır.
• Hasır demir; çelik levhaların paralel hat şeklinde kesilmesi ile üretilmektedir. Sonrasında ise şekil almaları için genişletilmesi söz konusudur.
• Polimer demir; maliyet açısından yüksek fiyatlı ürünler arasındadır. Paslanmaz oluşu sayesinde ise yüksek mukavemet sunar. Son derece dayanıklıdır.
• Nervürlü demir; direnci arttırmak için kullanılır. İnşaat demiri olarak görüntüsü girinti ve çıkıntılı şekildedir. Betonun sıkı durmasını sağlar. Karbon ve mangan elementlerini içerir. Katlanabilme ve kaynaklanma özelliği sayesinde inşaat işlerinde en sık kullanılan demir türüdür.
Yorum Yap