İndeks:
İnsan Merkezli Mimari Nedir? Neyi Amaçlar?
İnsan merkezli mimari özellikle günümüzde modern zamanların yarattığı sıkıntıları aşmak açısından geliştirilen bir kavramdır. İnsanlar çevre koşullarına karşı çok hassas oldukları için yaşadıkları yerler de psikoloji üzerinde doğrudan etkiye sahip olmaktadır. Bu noktada da yaşanabilir kentler yaratmak için insan merkezli mimari önemlidir.
İnsan Merkezli Mimari Nedir?
Bu mimari diğer mimari akımlar gibi bir tarz ya da metot değildir. Topluluğun ihtiyaçlarının karşılanması için insanlar ve binalar arasındaki ilişkiyi düzenler, bu sayede de çözüme dayalı bir yaklaşım sergiler. İnsan ve bina arasındaki ilişkiyi en iyi seviyeye getirmek anlayışından hareketle tasarlanan yapılar odak noktasında insanın ihtiyaçlarını temel alır. Aynı zamanda da davranış ve duygularına yönelik odaklanma yaparak sorunlara da çözümler üretir.
İnsan merkezli yaklaşım özellikle sanayileşen ve giderek otomatik hale gelen günümüz kentleri için yaşanabilir alanlar yaratmak açısından çok önemlidir. Bu sayede yapılar sadece “soğuk mimari” yapılar olarak değil insanı da içeren tasarımlara dönüşecektir.
İnsan Merkezli Mimarının Amacı
İnsan merkezli olarak hedeflenen mimari yaklaşım birey ve toplulukların yaşamlarına etki etmeyi hedeflerken sosyoloji, kültürel, psikolojik ve işlevsel ihtiyaçları göz önünde tutar. Bu kapsamda da yapılar büyüklükleri ya da gösterişli görünümleri ile değil kullanıcıların günlük yaşamlarına sundukları değer ile ölçülmektedir. Örneğin yetersiz kaynaklara sahip bir bölgede ekolojik bir yapı yapmak, ekolojik mimari yapmak çevrenin de korunması açısından yararlı olacaktır.
İnsanı merkezine aldığı için çocuklardan yaşlılara hastalardan eğlence isteklerine kadar pek çok konuda bu mimari çözüm üretmek ister. Bazen küçük iç mimari dokunuşları ile bunu sağlarken bazen de yapının tamamen yenilikçi bir şekilde tasarlanması talep edilir. Her şeyden önemlisi mimari yapıların orada yaşayanlar için büyük bir psikolojik etkisi bulunur. Dolayısıyla sakinlerinin veya ziyaretçilerinin de kendilerini iyi hissettirmek, huzur sunmak ve aynı zamanda da rahatlıklarını sağlamak bu mimari anlayışın temel noktasıdır.
İnsan merkezli mimari pek çok şekilde uygulanabilir ve belirtildiği gibi bir tarz ya da akım değildir. İnsana dair çözümler üreten ve bunu yaparken de doğanın da korunmasını sağlayan her yaklaşım insan merkezlidir.
Yorum Yap