İndeks:
İskandinav tarzı mimari özellikle son yıllarda oldukça popüler hale gelmiş durumda. Bu mimari anlayışın popülerliğinde ise çeşitli etmenler söz konusu. Özellikle sadeliğin ve renk uyumunun baskın olduğu anlayış günümüz modern yaşamında stres yaşayan insanına rahat bir nefes alabilmesi için çözüm sağlıyor.
İskandinav tarzı genel olarak iç mimari olarak uygulanıyor. İsminin İskandinav olması, bu coğrafyada bulunan ülkelerden adını alıyor olmasından kaynaklı. Kış aylarının uzun sürdüğü ve gün ışığının da kısa olduğu İskandinav ülkelerinde yaşam alanlarının ferahlatıcı olması gerekiyor. Aynı zamanda günlük yaşam verimliliğini de arttırmak için işlevsellik öne çıkıyor.
İskandinav tarzı mimari temelleri minimalizm, basitlik ve işlevselliğe dayanır. Minimalizm pek çok sanat dalında ve felsefe alanında kendisini gösteren bir anlayıştır. Mimari olarak minimalizm ise sadeliğin öne çıkarılmasıdır. Başka bir deyişle az eşya kullanmaktır. Bu sayede yaşam alanı kişiye dinginlik verir. Sadece ihtiyacı olan eşyaları kullanmak küçük alanları bile büyük gösterecektir.
Basitlik ise minimalizm ile ilişkili olup tasarımda basit detaylara yer vermektir. Başka bir deyişle iddialı ya da şatafatlı tasarım detaylarından uzak durmaktır. Aynı zamanda mobilya ya da tasarımı oluşturan diğer eşyaların da basit görünmesi önemlidir. Bunun yüzünden ahşap malzeme çok sık kullanılır. Çünkü ahşap hem doğal hem de kullanım açısından idealdir.
Mimarinin temel noktası işlevselliktir ancak İskandinav tarzında işlevsellik daha fazla ön plandadır. Bu anlayış alanın en kullanışlı şekilde tasarlanmasını sağlar. Bu sayede küçük mekanlar için bile son derece yaratıcı yaşam alanları ortaya çıkarılabilir.
İskandinav tarzı mimari oluşturmak için bütünlüklü ve kompakt bir süreç yürütmek gerekir. Bu kapsamda profesyonel mimardan destek almalısınız. Bu tarz sadece evler için değil özellikle ofisler için de uygulanabilmektedir. İş yaşamı için verimliliği arttırıcı etkisi bulunan İskandinav tarzının günümüz modern anlayışına da uyum gösterdiğini unutmamak gerekiyor.
Renk, malzeme ve eşyaların konumlandırılmasının yanında alanın işlevsel dokunuşlarla tasarlanmasını içeren bu tarz, yaşam alanınızı huzurlu, konforlu ve verimli bir yer haline kolayca getirecektir.
Yorum Yap