İndeks:
Kargir Yapı Nedir? Özellikleri Neler?
Kargir yapı halk arasında tuğla ve taştan yapılan evler için denilmektedir. Aslında Farsça’da “kagir” olarak bilinen bu ifade yapımında sadece tuğla ve taş olan yapıları ifade eder. Kolon, kiriş ve taşıyıcı elemanları içermez, bu kapsamda da kendisine özgü mimarisi bulunur.
Kargir Yapı Nedir?
Kargirler ya da kagir evler sadece tuğla ve taştan yapılan yapıları ifade eder. Bu kapsamda da kolon, kiriş, betonarme taşıyıcı eleman gibi parçaları olmayan, taşıyıcı eleman olarak ise tuğla veya taş duvarları kullanan inşaat yapısıdır. Taşıyıcı yapıyı yığma duvarlar sağlar. Bu yüzden mimari olarak yığma yapılar olarak da bilinirler. Yapıya gelen tüm yükler duvarlar ile taşınır.
Kargir Evler
Kargir Yapı Çeşitleri Neler?
Bu yapılar malzeme yapısına göre tam ve yarı kargir olarak adlandırılır. Tam kargir olarak ifade edilenler taşıyıcı duvarlar başta olmak üzere tüm bölmelerin kerpiç, tuğla, briket ya da taştan yapılmış olan yapıları ifade eder. Taban ve tavan kısımları ise betondan yapılır. Özellikle ısı yalıtımı için bu durum avantaj sunar. Zamanın etkisine karşı çok dayanıklı oldukları için bu yapılar uzun ömürlü kullanıma sahiptir.
Yarı kargir olanlar ise kısmen ahşap malzemeyi içeren yapılardır. Bu evlerde genellikle tavan ve çatı kısmında ahşap kullanılır. Tavan kısmı ahşap olan bu evlerde ısı kaybı fazla olabilir. Bu yüzden soğuk olan bölgelerden çok kıyı kesimine yakın yerlerde tercih edilir.
Kargir Çeşitleri
Kargir Yapı Sağlam Olur mu?
Kargir yapı sanıldığının aksine dayanıklık konusunda son derece zayıftır. Yığma duvarlar dikey yükleri taşımak için idealdir ancak yatay güçlere karşı direnci oldukça düşüktür. Depremler yatay yönlü meydana gelir ve bu yüzden kargir yapıların depremlerde yıkılması söz konusudur. Aynı zamanda yalıtım açısından da verimlilik sunmazlar. Bu yapılar depreme dayanıksız oluşları ve yalıtım konusunda da zayıf oldukları için günümüzde sadece kırsal yerleşim yerlerinde tercih edilmektedir. Mimari yapıları da son derece basit olan bu yapılar için 2 kattan fazlası da uygulanmamalıdır. Aksi halde şiddeti az olan bir depremde bile kötü sonuçların ortaya çıkmasına yol açabilirler.
Yorum Yap